top of page

GRASLAND

GRASLAND is muziektheater over de muziek en de fantasie van de Hongaarse componist György Ligeti. Zonder gesproken tekst, voor iedereen vanaf 8 jaar.

 

In de voorstelling zien we op mysterieuze wijze een haas verschijnen en verdwijnen en volgen we spelende kinderen die Hongaarse liedjes zingen. We zien een kunstenaar die landschappen schildert en tekent, we zien video’s van geometrische figuren en we horen een pianist de muziek van Ligeti spelen. Dit alles draait om het leven, het werk en de fantasierijke gedachtenwereld van Ligeti. Het publiek wordt door videoprojecties, fragmenten van elektronische muziek ondergedompeld in een surrealistische reis die de rijkste muziek van de 20ste eeuw omvat.

 

In het onderzoek om de prachtige, rijke muziek van Ligeti te presenteren aan kinderen en volwassenen, zochten de makers naar manieren om concrete en speelse verbindingen te maken met de abstracte ideeën in veel van Ligeti’s composities.

 

Ligeti wordt gesymboliseerd door een rebelse haas die de tekenaar, het kinderkoor en de publiek steeds voor de gek houdt. De haas is ongrijpbaar en voortdurend van plan alles en iedereen onderuit te halen.

 

De titel Grasland verwijst naar een verhaal wat Ligeti zelf heeft verteld in een interview: “Er was eens een beroemde muzikant in onze familie. Hij was een groot violist en een internationaal bekende viooldocent. Zijn naam was Leopold Auer. Mijn vader heette dus ook Auer, maar op een moment in zijn leven was het gebruikelijk dat Hongaarse Joden hun naam veranderden in Hongaarse namen. Auer betekent in het Duits grasland. Dus werd het Ligeti, want Ligeti betekent in het Duits ongeveer hetzelfde: van het grasland.”

Participatietraject

Grasland is een internationale voorstelling waar in de muziek van Ligeti wordt geïntroduceerd bij kinderen en hun families. Het is een voorstelling door volwassenen, en voor en met kinderen. Door de deelname van plaatselijke kinderen zullen zowel de deelnemers als het publiek in iedere stad en in ieder land een persoonlijkere band met de muziek van Ligeti krijgen. We zoeken daarom voor dit project een kinderkoor of individuele kinderen van circa 10 jaar die het leuk vinden om te zingen en op het podium te staan! In een workshop van 4 middagen in de weken voorafgaand aan de voorstelling werken wij zowel muzikaal als theatraal. Kinderen die mee willen doen ontvangen uiteraard voorafgaand de bladmuziek, zodat zij de stukken tijdens de workshop al kennen. De makers van de voorstelling hebben ruime ervaring in het werken met kinderen. Tjyying Liu heeft intensief gewerkt aan theater en kunstprojecten met kinderen vanaf de leeftijd van 4 jaar en ouder. In het Rijksmuseum Amsterdam, heeft hij een interactieve familie tour ontwikkeld door het museum en als regisseur en acteur heeft hij gewerkt aan shows met en voor kinderen. Jeroen Malaise is actief als pianoleraar geweest op vele muziekscholen in België. Hij heeft verschillende educatieve programma's voor kinderen ontwikkeld en werkte met kinderen op en naast het podium.

 

 

  • Wix Facebook page
  • Flickr Social Icon
  • Wix Twitter page
  • YouTube Classic
bottom of page